Kinderdagverzorging: hoe regel je dat?

Ben jij zwanger en wil jij na jouw zwangerschap blijven werken? Dan moet je nu al na gaan denken over de opvang (kinderdagverzorging) voor jouw kindje. Als je gebruik wilt maken van de diensten van een kinderdagverblijf als Little Jungle, dan moet je zo snel mogelijk inschrijven, want zij hebben wachtlijsten.

Kinderdagopvang

Veel kindjes gaan een of twee dagen per week naar de grootouders. Dit is echter niet altijd mogelijk en vaak blijven moeders ook minimaal drie dagen per week werken. Dan is de opvang van de grootouders dus niet voldoende. Er zijn verschillende manieren waarop je de verdere opvang dan kunt regelen. 

Gastouders

Er zijn gastouderbureaus in Nederland. Zij hebben gastouders in dienst die op jouw kindje willen passen. Vaak komen deze gastouders bij jou thuis. Je hoeft dan dus niet 's morgens in alle vroegte je kindje wakker te maken, omdat jij moet werken en hij of zij naar de opvang moet. De gastouders neemt alle taken van jou over. De gastouder haalt jouw kindje uit bed, doet hem of haar in bad, zorgt dat hij of zij eten krijgt en natuurlijk is er ook genoeg tijd om te spelen. Dit alles gebeurt in de eigen omgeving van jouw kindje.

Kinderdagverzorging

De meest gekozen manier van kinderdagverzorging is het kinderdagverblijf. Omdat zij een wachtlijst hebben, moet je al tijdens jouw zwangerschap inschrijven bij het door jou gekozen kinderdagverblijf. Als jouw kindje geboren is, gaat hij of zij een paar uurtjes oefenen op het kinderdagverblijf. Dit is voor de ouders vaak lastiger als voor het kindje. Op deze manier krijgen de ouders ook vertrouwen in het kinderdagverblijf en brengen zij hun kindje na het zwangerschapsverlof met een gerust hart naar het kinderdagverblijf.

Voor kinderen is het kinderdagverblijf erg leuk. Ze groeien op met kinderen van nul tot vier jaar. Ze leren veel van elkaar. Ook leren ze hier al dingen die ze later weer goed kunnen gebruiken als ze naar groep 1 van de basisschool gaan. Ze mogen hier volop spelen en er wordt veel geknutseld met de kindjes. Het voordeel van een kinderdagverblijf is dat wanneer er een leidster ziek is, dat er dan een vervangster is. Je kindje kan dan dus gewoon naar de opvang toe. Als jouw gastouder of als de grootouders ziek zijn, zal je zelf verlof op moeten nemen om voor jouw kindje te zorgen. Een kinderdagverblijf heeft dus veel voordelen. Veel kinderen vinden het jammer als zij vier jaar zijn en naar school gaan, zij zouden nog wel wat langer bij het kinderdagverblijf willen blijven, waar ook al hun vriendjes en vriendinnetjes zijn. Succes met het maken van de juiste keuze!


Delen